Вход

Да оцветим света в оранжево: Парламентът се обявява срещу изнасилванията

Европейският парламент отбелязва Международния ден за премахване на насилието срещу жените на 25 ноември, като осветява сградата си в оранжево.

Европейският парламент в Страсбург, осветен в оранжево по повод на Международния ден за премахване на насилието срещу жените 

Инициативата „Orange the World“ („Да оцветим света в оранжево“) цели да привлече вниманието към проблема с насилието спрямо жени. Тази година акцентът е поставен върху изнасилванията. Една от всеки 20 жени в ЕС е била жертва на изнасилване, показват данни.

Насилието срещу жени в ЕС
  • Всяка втора жена се е сблъсквала със сексуален тормоз;
  • Над една пета от жените са били подложени на физическо или сексуално насилие от настоящ или предишен партньор;
  • 43% от жените са изпитвали някаква форма на психологически тормоз или контрол от свой партньор.

„Ние знаем тревожните данни: една от всеки три жени е изпитала физическо или сексуално насилие през живота си. Всяко второ убийство на жена е извършено от някой близък - от приятел или член на семейството“, заявява Евелин Регнер (С&Д, Австрия), председател на комисията на ЕП за правата на жените. „Извършителите са често съпрузи, братя или партньори. Затова най-опасното място за една жена е нейният собствен дом. Насилието срещу жените засяга всички нас“.

 

Нека не отвръщаме поглед, нека се вслушаме в засегнатите и нека работим заедно на всички нива, за да направим така, че жените да могат да живеят самостоятелно, без да стават жертви на насилие! 

Евелин Регнер,

председател на комисията на ЕП за правата на жените 

Европейският парламент полага усилия за борба срещу насилието спрямо жените и за утвърждаване на принципа на равенство между половете. Парламентът взема редовно участие в инициативата „Orange the World“ и осветява своята сграда в оранжево като символ на едно по-светло бъдеще, в което отсъства насилието.

Banner 468 x 60 px