Вход

Петкова: Предлагаме създаване на платформа за търговия с ток само за индустрията

Тя е сезирала КЕВР и КЗК за цените на борсата за ток

Проучваме възможността за създаване на нова платформа на Българската енергийна борса, която ще бъде предназначена само за голямата индустрия. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в "Още от деня" по БНТ. 
 
По думите й платформата няма да е задължителна, а ще бъде още една възможност за бизнеса в България. Подобна платформа има във Франция, а идеята е обсъдена с представители на Европейската комисия вчера, поясни още енергийният министър.
 
Петкова обясни още, че не бива да се сезираме само върху държавните дружества, тъй като те осигуряват 60% от предлаганата енергия, а останалите 40% са от останалите източници на пазара. "Дружествата трябва да осигуряват ликвидност на свободния пазар. Те продават енергията си на пазарен принцип", допълни министърът на енергетиката. 
 
Тя каза също, че е разпоредила проверки на КЗК и КЕВР във връзка с твърденията на бизнеса за спекулации на свободния пазар на електроенергия. Компетентните органи могат да направят проверка и да се произнесат, всички други твърдения не могат да се приемат като меродавни, посочи Петкова. 
 
Според нея основните количества енергия за индустрията трябва да се закупуват на двустранни договори, а количествата, които не достигат, могат да се закупуват от платформата ден напред. 
 
По повод оставката на Петър Илиев, тя обясни, че не е лесно да се управлява НЕК и той се справя добре със задълженията си. Надявам се, че в диалог с бизнеса ще намерим едно конструктувно решение, обобщи енергийният министър.
 
www.economic.bg
 

Banner 468 x 60 px