Вход

Преглеждат безплатно пушачи в Благоевград

Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат кампания за безплатно изследване на пушачи. Мотото на кампанията е „Спри сега – за по-добро здраве утре!“, а част от нея е  Благоевград.

Д-р Елина Смилкова
Д-р Елина Смилкова

„Прегледите ще се извършат на 21 юни/п петък/, като на двора в болница „Пулс“ ще бъде ситуиран мобилен дигитален флуорограф, където ще се извършват флуорографските снимки на пациентите. Също така ще бъде направено и функционално изследване на дишането – т.нар. спирометрия, с което се  проверява функционалния капацитет на белите дробове. Призоваваме да се прегледат пушачите, които употребяват т.нар. конвенционални цигари, а също и пушачите на новите бездимни устройства, както и пасивните пушачи. А също и хората, които имат оплаквания – хронична кашлица, която не е преминала през последния месец, задух, лесна умора, хриптене в гръдния кош, свиркане в гърдите“ -  това заяви в интервю са здравния час на Радио Благоевград д-р Елина Смилкова, пулмолог, която ще извърши прегледите. Тя посочи, че спирометричното изследване ще се прави в  411 кабинет, който се намира в сградата на поликлиниката. Заключението за всеки един пациент, преминал през изследването ще бъде направено същия ден.

Д-р Смилкова подчерта, че тютюнът води до 4 от най-смъртоносните болести – ХОББ, която е болестта на пушачите, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Хроничната обструктивна белодробна болест вече е на 3-то място като причина за смърт. Ако болестта не бъде лекувана навреме, тя води до тежка дихателна недостатъчност, което е инвалидизиращо и животозастрашаващо състояние.

  От  12 септември до края на годината всеки месец ще бъде определена дата, на която пушещите могат да се прегледат. Записването става с националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор, или на сайта на Института за здравно образование, където още от началната страница всички стъпки водят до записване на гражданите до безплатните скринингови прегледи.

Д-р София Ангелова
Д-р София Ангелова

За Радио Благоевград темата коментира и д-р София Ангелова, специалист белодробни и вътрешни болести и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. „Тази година призовахме и пушачите на бездимни цигари, защото като лекари сме разтревожени, че много  млади хора, използват  новите устройства. Цитират се проучвания, че съдържанието на токсични вещества в тези устройства е по-малко. Това, което нас ни вълнува е, че няма доказан праг на допустими стойности. Нашата практика показва, че чувствителността на човешкия организъм е различна. Има пушачи на обикновени цигари, които пушат 5 години и правят тежка форма на ХОББ. Има такива, които пушат 20 години, но нямат ХОББ. Отговорът е, че чувствителността на организма е различна. Като лекари сме длъжни да кажем, че се поемат токсични вещества, а кой организъм каква чувствителност има към тях – ние не можем да кажем предварително. Няма такъв апарат, който може да определи. Затова съветваме да не се пуши с тези устройства, защото няма безвредно пушене. Щом има горене и нагряване – отделят се токсични вещества!“ -  категорична е д-р Ангелова.

Тя посочи още, че чрез тази кампания се напомня на хората да не изоставят белодробното си здраве, защото белият дроб е изключително важен за човешкото здраве. Всеки човек извършва 23 000 вдишвания в денонощието, през белият дроб преминават между 9 и 12 литра въздух. А този въздух трябва да бъде чист, за да се чувства белият дроб комфортно – каза още специалистът.

Д-р Смилкова и д-р Ангелова можете да чуете в звуковите файлове

http://bnr.bg/blagoevgrad/post/101133688?fbclid=IwAR0ZFx0-rz0WcSdNBxcEKwpBsjhb0iRuz1ItftNOx3cHc5HAkrjMjo-6fz0

 

Последно променена вВторник, 18 Юни 2019 15:23

Banner 468 x 60 px