Вход

Зоя Чавдарова: Най-голямата ми мечта е да участвам на следващите параолимпийски игри!

Зоя Чавдарова е родом от Луковит, но от 2012 година живее и тренира професионално тенис на корт във Варна. По тениса я запалва Стела Енева, лекоатлетка с увреждания и параолимпийска състезателка, състезаваща се основно в дисциплините хвърляне на диск, тласкане на гюле и хвърляне на копие.

Най-добрите постижения на Зоя са през 2015 година, когато става републикански шампион на България при жените и на смесени двойки. В същата година взема медал за второ място на турнира Sirius Open в Хърватия и второ място в Bucharest Open в Румъния. Зоя споделя, че точно тези успехи я мотивират да се развива и да стане следващият параолимпийски шампион по тенис на корт на България.

Тя тази година е и посланик на благотворителния маратон по двойки Run2Gether България 2019, където до човек с различни възможности застава човек с голямо сърце и заедно прекосяват финала.

Повече за Зоя и за най-голямата ѝ мечта, за която се труди неуморно, ще разберем в следното интервю с нея.

Как се справяш с трудностите по пътя си?

Макар че животът на един човек с двигателни увреждания несъмнено има своите трудности и предизвикателства, аз се справям с тях със заразяващата ми усмивка на лицето, с всеотдайност и с наистина много труд!

Как се подготвяш за параолимпийските игри през 2020 г. в Токио? От какво зависи дали ще участваш?

Преди няколко дни се върнах от Холандия, където няколко месеца започнах усилената подготовка с много и различни треньори. Сега продължавам тренировките във Варна.

6 дни в седмицата тренирам усилено тенис на корт и ходя на фитнес. Само неделята ми е почивен ден.

Сега събирам точки. В зависимост от броя им в края на спортния сезон ще стане ясно дали ще се класирам в параолимпийските игри.  

Защо реши да станеш посланик на Run2Gether България 2019? Защо трябва хората да участват в него?

За мен Run2Gether България 2019 е уникално събитие и съм щастлива, че съм посланик на каузата! Подкрепям равенството!

Миналата година участвах в щафета с отбор Run2Gether, това беше първото ми бягане и един от най-вълнуващите моменти в живота ми! Трябваше да измина 5 км – най-емоционалните 5 километра, които съм изминавала някога. Когато финиширах, всички ме чакаха и викаха името ми, беше незабравимо!

Run2Gether България 2019 ще ви срещне с много приятели, ще ви накара да преодолеете стереотипите и да надскочите себе си! Елате да тичаме заЕдно! Запишете се ТУК.

За какво мечтаеш?

Сега най-голямата ми мечта е да участвам и да взема медал от следващите параолимпийски игри през 2020 година в Токио! 

Какво е България за теб?

България е моята най-голяма любов, за която и се състезавам! Горда съм, че съм българка!

http://uspelite.bg

Последно променена вНеделя, 05 Май 2019 16:40

Banner 468 x 60 px