Вход

Децата, които покориха Китай, Лора и Станислав: Щастливи сме, че България се доказа пред света!

Лора и Станислав са прекрасни! Млади, интелигентни и амбициозни. Години наред учат китайски език, а тази година спечелиха състезанието Китайски езиков мост, като се класираха на първо място в Европа и на второ място в света.

Лора е родом от Асеновград. Изучава китайски език във ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери" - Пловдив. Станислав вече 3 години учи китайски език в 18. СОУ "Уилям Гладстон" - София.

Способността да работят в екип, знанията и талантът им, ги превръщат в победители. Та Станислав е способен да изговаря скоропоговорки на китайски език толкова бързо, че те кара да останеш без дъх. Пред танците на Лора - онемяваш.

Какво е чувството да бъдеш победител? Какви са страховете преди състезание и мечтите след края му? Какво е чувството да те подкрепят хора от целия свят? Ще разберем в следващите редове...

Какво е чувството да спечелиш Китайски езиков мост?

Китайски езиков мост е престижно международно състезание, което изисква сериозна подготовка. В него вземат участие само доказалите се участници от всяка страна. За мен това е дългоочаквана победа.

В този момент аз се чувствах удовлетворена от факта, че със съотборника ми Станислав Макреев доказахме мястото на България.

Разкажи ни за участието ви. С какво се представихте и спечелихте вниманието на жури и публика?

Състезанието се провежда в три кръга. В първия участниците отговарят на въпроси, свързани с китайския език, история и култура на Китай. Във втория кръг се подготвя реч на китайски език. Тя е по предварително избрана тема, продължава в рамките на 1 минута.

В последния етап се представят умения и таланти, свързани с китайската култура. Аз се представих с танц, а Станислав със скоропоговорка.  

Кой е моментът от състезанието, който няма да забравиш?

Никога няма да забравя това пътуване до Китай, тъй като ми даде възможности, които досега не бях се замисляла, че ги има. Но моментът, който няма да забравя, е запознанството с и подкрепата на хора от целия свят.

Чувството е уникално да видиш как зад гърба ти са не само твоето семейство, но и хора от различни националности. Това ти дава не само сили, но и смисъл, че всичко досега си е струвало.

Как те промени вътрешно предизвикателството, през което премина?

Направи ме по-уверен в себе си човек, по-борбен и най-вече отворен към света, в който живеем. За мен предизвикателството бе стимул да продължа да се развивам, да израствам и да създавам нещо ново за себе си.

Какво си мислеше в самолета към Китай и какво бе в главата ти на връщане?

Като пътувах за Китай, бях водена от любопитството към различното и непознатото. Радвам се, че успях да осъществя една от мечтите си, а именно да усетя магията на страна като Китай.
В обратния път към България изпитвах потребност да разкажа за видяното и преживяното през призмата на моя поглед.

Твоите съученици ти дадоха огромна подкрепа и показахте какви трябва да бъдат отношенията между хората. Как го постигнахте и какво бихте казали на околните, за да се намали агресията в училище?

Подкрепата, която получих, бе комплексна. Подадена ми бе ръка не само от моите родители, близки и познати, но и от цялото училищно настоятелство. В моя клас ние сме като едно малко семейство. Тук ни събра интересът към новото и различното. Нашата класна ръководителка ни прие с всички наши минуси и плюсове. Стана наш партньор, подкрепяйки ни по пътя, който сме поели.

Според мен проблемът с агресията би могъл да се превъзмогне само ако работим в екип.

Тази година завършваш. Как виждаш себе си след пет години?

Решена съм да опитам от всичко, което смятам, че е правилно. Виждам се като човек с професия, в която ще мога да помагам. Както на всички хора по света, така и на себе си.

Какъв съвет ще дадеш на тези, които тепърва ще се сблъскват с изучаването на китайски език?

Да учиш китайски е лесно, забавно и има перспектива.
Но за да се получат нещата, трябва да има постоянство и упоритост.
Не спирайте да следвате мечтите си, за да направим света едно по-добро място.

Кои са трите неща, които задължително ще разказваш на чужденците за България?

Трудно е да представиш страната си в три неща.
Затова бих им казала: "Заповядайте и усетете магията на България".

http://uspelite.bg

Последно променена вПетък, 07 Декември 2018 20:55

Banner 468 x 60 px