Вход

ЕВРОПЕЙСКИ ПОТРЕБИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР- БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВЯТ СВОЯТА ДЕЙНОСТ

Пътувате за важна бизнес среща или за дългочаканата ваканция със самолет, а той закъснява или направо отменят полета? Или самолетът пристига навреме, но багажът ви – не… Поръчвате си телевизор от сайт зад граница, а той пристига счупен… Резервирате си стая в хотел за семеен празник, но на място се оказва, че е кучи студ или басейнът е само на картинка.

В подобни случаи може да се обърнете за безплатна помощ и съдействие към Европейски потребителски център България. Ние помагаме на потребители от България, които имат проблеми с търговец, регистриран в друга държава, членка на ЕС, Исландия и Норвегия. Или обратно – на чужденци от ЕС, които не са останали доволни от стоки или услуги на български фирми. Ако търговецът е регистриран в България, а потребителят – наш сънародник, то помощ се търси от Комисията за защита на потребителите.

ЕПЦ България е част от мрежа от общо 30 подобни центъра в ЕС, Исландия и Норвегия, които работят заедно, за да разрешават потребителски спорове по доброволен път – т.е. с помощта на преговори между потребители и търговци.  ЕПЦ е съфинансиран от Европейската комисия. У нас Центърът е под шапката на Комисията за защита на потребителите.

Жалба може да се подаде директно на сайта на ЕПЦ България www.ecc.bg. Важно е към нея да се приложат всички документи, билети, касови бележки,  снимки… Освен това – преди да се обърнат към нас, потребителите трябва да са се свързали с търговеца и да не са получили задоволителен отговор или решение на своя проблем.

Жалбите за проблеми с въздушния транспорт са с най-голям дял от оплакванията, получени в ЕПЦ. При отменени или закъснели полети пътникът може да има право на обезщетение до 600 евро в зависимост от разстоянието на полета. Важно е да се отбележи, че помощта на ЕПЦ при подобни жалби е безплатна и пасажерите получават цялата сума, която авиокомпанията дължи при забавен/отложен полет.

Ако потребителите ползват пакетна почивка, организирана от български туроператор, е се сблъскат с проблеми, първо трябва да се обърнат към съответния туроператор и след това към Комисията за защита на потребителите. В случай, че този туроператор е от друга държава членка на ЕС, тогава могат да се обърнат за съдействие към ЕПЦ България.

Не рядко човек сам организира екскурзията си и предпочита лично да резервира хотела, където ще отседне. В такъв случай трябва добре да се четат условията на резервацията, както и  общите условия на сайта, колкото и дълги да са те. Не винаги може да отменим резервацията без да дължим неустойка. Експертите на ЕПЦ България препоръчват да се прочете и повече за рейтинга на хотела, както и евентуално коментарите, оставени от други  клиенти. В случай че обещаното не съответства на реалността, потребителите трябва да набавят  и доказателства – снимки, свидетелства на други почиващи.

Banner 468 x 60 px