Вход

Пълна промяна на БНТ2 от утре

Поредица от телевизионни премиери започват от утре по БНТ2. В новата концепция на телевизионния канал продукцията на журналистите от регионалните телевизионни центрове на БНТ ще бъде основен компонент от цялостната програмна структура.

 В рамките на специален образователен блок („Знание.БГ“),  ще се излъчва от понеделник до четвъртък от 17:30 часа, ще бъдат обсъждани актуалните теми в българското образование, ще бъдат представяни примери за успешни решения на местно ниво, ще бъдат разисквани  новостите и проблемите в сферата на образованието.

 Всеки делничен ден от 18:20 часа в новия информационен блок „60 минути за култура“  зрителите ще се запознават със събитията от културния живот  във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград.  Предаването ще анонсира премиери, ще предлага срещи с творци и ще провокира дискусии, което значително ще разшири възможностите на творци от цялата страна да бъдат част от културните процеси.

 Рубриката „Златни ръце“, ще представя уникални традиционни  занаяти, запазени и до днес, в рубриката „Олтарите на България“ ще се разказва за свети места, чрез които днешният българин може да докосне своето минало и същност, а в рубриката „10 000 крачки“ ще бъдат представяни градски забележителности и забравени истории от миналото на българските градове.

 Новото предаване «Репетиция» ще бъде посветено на сценичните изкуства, ще представя богатия календар от фестивали, театрални и музикални събития извън столицата.  Зрителите ще могат да станат част от интересни културни събити, на надникнат в творческата лаборатория на различни спектакли, концертни прояви и мащабни културни проекти. Предаването ще представя и широк кръг творци - от режисьори и актьори, до сценографите,  художниците по костюми или авторите на оригинални видеоконцепции. “Репетиция”  ще представя най-младите артисти в творческите състави и ще разказва  за доайените и за онези, които завинаги ще останат в сърцата на зрителите.  

 Регионалните телевизионни центрове работят активно и над самостоятелни проекти, които са включени в новата програмна схема. Документалната поредица на БНТ Пловдив – „На опера с БНТ2“ продължава да представя интересни и не много познати факти от историята на операта. Екипът на БНТ Варна добавя нов нюанс в музикалната програмна линия с поредицата „Опера на открито“, която ще представи колекция от оперетни постановки, представяни в рамките на летните музикални фестивали. Веднъж месечно БНТ София, съвместно със Софийската филхармония, ще кани зрителите на концерт. Тайните на музиката, оркестъра, историите на популярни творби и композитори ще представя популярният диригент и ненадминат разказвач маестро Найден Тодоров („На концерт с БНТ2“).

 Телевизионният проект „Viva la Музика” ще запознава по забавен и непринуден начин младата аудитория с различните музикални инструменти и тяхната история.

 Своето специално място в програмата на обществената телевизия вече ще има и Европейската столица на културата 2019 – Пловдив. Трийсетминутно седмично предаване на БНТ Пловдив „Артстрийм“ ще представя актуалните културни проекти, през погледа на самите им създатели и вдъхновители.

 Документалната поредица „В близък план“,  ще представя телевизионни портрети на ярки личности от българската култура, а “Домът на вярата” ще показва на зрителите традициите на духовния живот в българските манастири и ще разказва личните истории на хората избрали живот в обителта.

 Две нови предавания ще представят фолклорното богатство и ще запознават с народните традиции и обичаи. „Откакто свят светува“ и „Пазители на традициите“ ще се излъчват всяка събота, съответно от 10:30 и от 11:00 часа.

 Популярният влогър Крис Захариев ще бъде водещ на новото предаване за дигитална култура и образование “Натисни F1”. Всеки делничен ден от 17:15 часа  ще представя кратки телевизионни уроци за работа с новите технологии, а специалисти от различни софтуерни компании, преподаватели по информатика, ще се представят и безплатни приложения, създадени от български програмисти.

 На 7 октомври е премиерата на документална поредица за иновации и нови технологии – „Младите иноватори“. Проектът представя разработките на студентите и преподавателите във водещите университети у нас. Предаването ще бъде своеобразна платформа за сътрудничеството на университетските научни центрове, технологичните паркове и клъстери с бизнеса, който може да предостави възможност на талантливите млади учени да останат и да се развиват в България. 

 Проблемите на науката ще бъдат в обсега на дискусиите в новото предаване „Наука, практика, успех“

 В почивните дни ще продължи да се излъчва информационно-развлекателния блок „Добър ден с БНТ2“. Негови водещи са Тони Рапонска и Николай Дограмаджиев. Трайно място в програмата а обществената телевизия имат утвърдените предавания „Рецепта за култура“ с автор и водещ доц. Юрий Дачев, „Часът на зрителите“ и музикалната класация „Ново 10+2“. БНТ2 ще остане запазена територия за качествена документалистика, а от октомври започва излъчването и на новата поредица на БНТ-Благоевград „На първия ред на историята“, която представя легендарни имена от миналото.

http://www.kmeta.bg

Последно променена вНеделя, 30 Септември 2018 19:03

Banner 468 x 60 px