Вход

Празник на изкуствата "В шепите на Демир баба" в Исперих

Млади поети, музиканти и танцьори от цялата страна се събраха в историко-археологическия резерват „Сбряново“ край Исперих, за да участват в празника  на изкуствата „В шепите на Демир баба“.Младите  творци са избрали  за своя сцена  местността кра гробницата на мюсюлманския духовник, известен   на съвременниците си и на  днешните поколения като  философ и  филантроп.

 В програмата на  фестивала са включени  музикалнии танцови  изпълнения,  философски  беседи, представяне  на книги на млади творци. Артпроявите са обединени  от тремежа на творците  да преоткрият  духовното наследство на Железния баща, който е  бил еднакво  почитан от съвременниците си мюсюлмани и християни.

 Финал на  празника  стана  дервишкият  танц на Васил Тосев „Мевляанска сема“, който  той изпълни  на сцената пред гробницата  на прославения духовник. Тосев е единственият днес у нас  практикуващ  дервиш, който изпълнява  танците  на  мюсюлманския орден.

 Фестивалът  се организира от  културно просветното  дружество „Родно  Лудогорие“,  инициатор и организатор и на  похода „По стъпките на четата на Таньо  войвода“,  в партньорство с Българския младежки форум – Велико Търново.

http://www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px