Вход

От фермата до висшата кулинария

Можете ли да си представите какво се случва, когато храни от фермата попаднат в ръцете на известен шеф-готвач? Точно това ще ви покажем на Фермерския фестивал на 11 април: рецепти от висшата кулинария с продукти, които можете да си купите от Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“.

За това издание Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ си партнира с Кулинарната академия HRC и ресторант „Таланти“. „Таланти“ е единственият висококласен ресторант в Източна Европа, управляван изцяло от студенти. Той е част от водещия кулинарен институт в региона – Кулинарна Академия HRC. Кулинарна академия HRC е основана през 2008 и днес обучава над 100 редовни студенти от 15 националности в тънкостите на кулинарното изкуство.

Шеф-готвачът и шеф-инструктор на „Таланти“ Милен Златев е подготвил специално меню за демонстрацията от 12 до 14 часа:

Градина от пролетни зеленчуци с туйл от кашкавал и желе от спанак;
Пъдпъдъчи яйца с балсамов хайвер, чипс от хляб и пяна от коприва;
Крем от биволско прясно сирене с мед и сладко от люти чушки;
Студена супа от домати и зеленчуци с чипс от магданоз;
Мус от кисело мляко с мед от лавандула и карамелизирани лешници.

Ще можете да опитате от тези вкуснотии, да чуете рецептите от самия шеф Златев и най-важното: да си купите продуктите, за да направите тези рецепти и в къщи.

Всяка сряда Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.  Фестивалът започва в 10,30 часа и продължава до 18,30 часа.

 

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Фестивалът започна през юни 2017 с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. За по-малко от половин година Фестивалът утвърди своя неповторим облик. Много хора  го посещават редовно, за да пазаруват от конкретни фермери и производители, с които вече имат изградено доверие и личен контакт. С автентичните си български храни, с кулинарните си демонстрации и дегустациите си Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се превърна и в туристическа атракция.

  За събития следете Фейсбук-страницата: https://www.facebook.com/www.bioferma.org/

 

 

 

Последно променена вВторник, 10 Април 2018 09:59

Banner 468 x 60 px