Вход

Иновативна електрическа количка ще помага за придвижване на деца с проблеми

Jedi получи награда от 20 хил. лв. от център "Ринкър" към фондация Bcause.

В световен мащаб всяко едно на 3500 деца е с нервно-мускулно заболяване. В Европа 22 597 деца под 14 години са с такъв тип заболяване, а в България - повече от 200. Това показва предварителното проучване на екипа, разработил Jedi - специализирана електрическа количка за придвижване на деца с нервно-мускулни увреждания. Идеята получи награда от 20 хил. лв. от център "Ринкър" към фондация Bcause, подкрепящ стартиращи традиционни и социални бизнес начинания.

[Jedi]

Управление в седнало или в изправено положение

Jedi е електрическо средство за придвижване, което може да помогне на деца със спинална мускулна атрофия, мускулни дистрофии, гръбначни травми и тумори, детска церебрална парализа, чупливи кости и др. То е подходящо и като средство за придвижване след травми от различен характер, обясняват авторите.

"За разлика от съществуващите тежки и обемни конструкции Jedi дава възможност на децата сами с натискане на едно копче да избират начина си на придвижване - в седнало или изправено положение. Сменяйки позицията през деня, това може да подобри тяхното здравословно състояние. Освен това им позволява да общуват с връстниците си лице в лице. Устройството е с много добър дизайн - с детски мотиви, който може да се сменя и който привлича интереса на връстниците, а това помага за намаляване на социалната изолация на децата с проблеми", обясни за "Капитал" Божидар Димитров, ръководител на проекта.

Системата за управление сама контролира неравностите по терена и коригира в реално време максимално допустимата скорост. Модулната конструкция е по-лека и позволява пренасянето й в разглобено състояние. Всичко това облекчава родителите, изброява предимствата на Jedi Божидар Димитров, който е мехатронен инженер. В екипа влизат още Николай Николаев - технолог по електроника, и Ралица Енева - родител на дете със спинална мускулна атрофия и ръководител на фондация. Създателите са в процес на регистрация на своя фирма за реализация на проекта.

В световен мащаб има няколко компании - лидери в тази пазарна ниша: Швеция, Англия, САЩ, показало предварителното маркетингово проучване. "Те са с изградено име на пазара, но предлагат неудобни за днешните потребители устройства. Заради големия размер на производство и разрастването им тези производители не са адаптивни и достатъчно гъвкави спрямо нуждите на пазара. Това ни кара да смятаме, че средата е отворена и достъпна за други иновативни решения", преценява шансовете на Jedi Божидар Димитров.

За фенове на джедаите

Досега създателите са инвестирали освен наградата от 20 хил. лв. и още 20 хил. лв. лични средства, без да остойностяват времето и труда за разработване на устройството. Първото представяне на Jedi е през миналата година на технологичен маратон, по време на който всеки участник трябва да реши конкретен проблем на лице с увреждания.

"В рамките на три дни доказахме, че нашата методика може да работи. Детето, за което направихме благотворителната количка, беше голям фен на джедаите от "Междузвездни войни". Това определи и името Jedi", обясни Божидар Димитров.

Екипът завършва втория протопип на Jedi. Частите се произвеждат от различни български подизпълнители. Целта е в края на тази година да е готова пилотната серия от няколко устройства, които да бъдат тествани в пазарна среда. Заради ограничения обем първите изделия ще имат по-висока себестойност, отбелязват създателите. Очакваната пазарна цена на базовата версия на продукта е 15 хил. лв.

"Планираме изграждането на партньорска мрежа, която да произвежда и доставя необходимите компоненти за Jedi. Предстои ни и създаване на дилърска мрежа от технологични партньори зад граница, които ще могат да предлагат продукта и да извършват съответните ремонтни дейности. Смятаме да привлечем и партньор, който да разработи специализиран софтуер за нашето изделие", чертае перспективите пред разработката Божидар Димитров.

75% от родителите имат желанието да закупят Jedi

В България 91% от анкетираните от екипа родители на деца с нервно-мускулни увреждания нямат достъп до подобни технически решения, а 75% от тях имат желанието да закупят Jedi заради здравословните и емоционални ползи за детето, както и заради улеснението на възрастните във всекидневните грижи.

Над 33% от анкетираните родители до момента на проучването са инвестирали повече от 6000 лева в помощни средства, а 8% - над 12 хил. лв. Повече от 66% твърдят, че използваните устройства за придвижване са тежки и им е необходима помощ, а 8% използват допълнителен специализиран превоз за пренасяне на електрическата количка. Над 91% от семействата е трябвало да закупят автомобил с голяма вместимост на багажника заради сега използваната електрическа количка.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/

 

Последно променена вПонеделник, 09 Април 2018 19:38

Banner 468 x 60 px