Вход

Фантазии от камък и цветя за градина

Cкални градински кътове

Камък, храсти, цветя – ясно е, че ще си фантазираме за китни скални кътове! Вярно е, че в разговорното си битие наричаме тези градински островчета алпинеуми, но всъщност това не е съвсем точно определение – в алпинеумите, освен камък с причудливи форми, трябва да присъства само и съответната алпийска растителност…alpineum-5

А по нашите географски ширини има още толкова представители на растителния свят, които успешно могат да се интегрират в градинското кътче, което сме решили да изградим, затова нека го наричаме просто скално.

alpineum-11

Създаването на едно такова бижу, наподобяващо естествената природа в домашната градина, е проява на творческото виждане и богата фантазия на всеки собственик, но все пак, трябва отнякъде този процес да започне, нали?

alpineum-10

Първо – къде ще се разположи скалният кът?
Специалистите препоръчват да се определи местенце със северно, северозападно или североизточно изложение, не че е невъзможно да бъде и с южно, но през горещите месеци мястото около камъните силно ще се нагрява и почвата бързо ще пресъхва. Но ако не ви плаши по-честото поливане, южното изложение няма да е проблем.

alpineum-9

Следва избора на материали – най-често това са камъни с различна големина и форма. Варовиковите са особено подходящи, заради причудливите си природно формирани образувания. Късове от гранит, пясъчник, та дори и речни също могат да влязат в употреба.

alpineum-6

Скалният кът може да бъде хоризонтално изграден или наподобяващ естествено възвишение – във втория случай е необходимо да се натрупа почва, за да се постигне търсената височина, която не е препоръчително да надхвърля 1.50 м.

alpineum-3

Следва декорацията с камъни, като между тях се насипва почва, за да се развиват добре избраните растения.

Reddening flowers in a home garden

И като стана въпрос за растения, много е важно да се подберат видове, които успешно могат да се съчетават помежду си.

alpineum-12

Вечнозелени храсти, чемшир, кактуси, иглика, здравец, мащерка, зеленика, тинтява, момина сълза, кокиче, минзухар, перуника… и още много, много видове могат да оживят с присъствието си каменното островче – важното е да се подберат растения, които през всички сезони ще украсяват по достойнство скалния кът.

alpineum-25

С повече ентусиазъм до скалното кътче може да се изгради и декоративно езеро, та дори и водна каскада, но всичко е въпрос на въображение и майсторлък!

interior.jilishta.com

 

saratovout.ru

Последно променена вНеделя, 21 Май 2017 18:46

Banner 468 x 60 px