Вход

Балконът – малкият оазис в бетонния град

За много любители на природата цветарникът на прозореца и балконът са още една възможност за досег с растителния свят в бетонния град. За някои дори това е и единствената възможност. Но не по-малко важно е, че осигурявайки собствения си комфорт, тези хора създават радост и приятна, естетична среда и на околните. Красиво озеленените балкони с ярко цъфтящи растения  на фона на еднообразните сиви сгради винаги будят възхищение  и уважение към техните създатели. Но ефектът не се постига с набързо засадени и случайно попаднали растения. Всичко трябва да бъде обмислено и предварително планирано.  Защото привлекателността и красотата на всеки отделен балкон зависят преди всичко от умелия подбор на растения и правилното композиране на цветните обеми.

Не се разстройвайте, ако балконът ви е малък. Внимателно го огледайте и може би ще откриете повече места за любимите растения, отколкото на пръв поглед ви се струва. Ето например подът на балкона – тук си заслужава да се разположат най-големите и тежки растения, образуващи пищни корони. Ако позволява конструкцията, оформянето на балкона  не трябва да се ограничава само с растителност по периметъра. Висящи съдове, кашпи и плетени кошници ви дават възможност да използвате стените, парапета и дори тавана на горния балкон.  Разделителните прегради между два балкона също могат да послужат за закачане на съдове или като опорна конструкция за катерлива растителност. Не бива да забравяме и съдовете от външната страна на парапета (разбира се, стабилно и надеждно закрепени), които са идеално място за ампелни (висящи) цветя.

 

Такова активно използване на всичките нива ви дава много допълнително пространство, а и най-важното, чувствително разширява възможността за естетическото оформяне на вашия „зелен рай”.

Втората крачка при оформянето на вашата мини-градина е изборът на украсните растения

Растението е жив организъм с определени изисквания към светлина, температура, влага и т. н. Винаги се съобразявайте с потребностите на растенията, когато ги включвате във вашите композиции.

На слънчеви места засадете сакъзче (Pelargonium peltatum), пламъче (Salvia splendens), флокс (Phlox drumondii), агератум (Ageratum mexicanum), карамфил (Dianthus sp.), годеция (Godetia), латинка (Tropaeolamum majus), шибой (Mattiola incana) и други. Може да използвате по-големи съдове за видове като агаве (Agave amerikana), юка (Yucca gloriosa), лаврово дърво (Laurus nobilis), алое (Aloe vera), кактуси, драцена (Dracena sp.), сеткреазия (Setcreasea pallida). От увивните включете кобея (Cobaea scandens), телефонче (Ipomoea tricolor), ароматен грах (Lathyrus odoratus), цветен боб (Phaseolus vulgaris), пасифлора (Passiflora) и други.

Ако балконът е сенчест или със северно изложение, вашите растения са фуксията (Fuchsia), позната и с името си обичка, зимзеленът (Vinca), тагетесът (Tagetes), бегонията (Begonia tuberhybrida), незабравката (Myosotis), астилбето (Astilbe japonica), резедата (Reseda odorata).  Може да прибегнете и до саксийни видове като циганче (Impatiens), лавровишня (Laurocerasus oficinalis), бръшлян (Hedera), шарена традесканция (Tradescantia zebrine), аспидистра (Aspidistra elatior), цикус (Cissus rombifolia). От увивните видове ще ви свършат работа например ампелопсиса  (Ampelopsis brevipedunculosa) или бръшляна.

В случай, че на балкона ви е ветровито, трябва да подберете растения, устойчиви на поривите на вятъра. Те трябва да са компактни, с малки цветове и листа. За подобни условия подходящи са цветя като бегония (Begonia tuberhybrida), вербена (Verbena venosa), агератум (Ageratum mexicanum),  лобелия (Lobelia), ниски хризантеми, невен (Calendula officinalis), гацания (Gazania hibrida) и други.

Искате ли балконът ви да е потънал в цъфтеж от ранна пролет до късна есен, още от есента засадете в съдовете луковиците на лалетата, нарцисите и другите пролетни цветя, които „ще открият сезона”. След това идват на ред двугодишните растения (теменужки, маргаритки, незабравки и други) и многогодишните растения (иглики, дороникум (Doronicum orientale), дицентра или дамско сърце). С настъпването на лятото „на вахта” застават тагетесът, петунията, лобелията, бегонията, салвията, сакъзчето, както и двугодишните (карамфил, камбанка), и многогодишните видове (аквилегия, астилбе, седум, лилия и други).

Изобилието от растения на балкона все още не гарантира неговата естетика. Безразборното смесване на всевъзможни цветове  и форми не се смята за изискан стил. Нещо повече – това е безстилие. Спазването на няколко прости правила ще ви помогне хармонично да съчетаете растения с различна форма и багра на цветовете.

Големи и малки: във всеки съд се засаждат едно или няколко ефектни едноцветни растения , които се „съпровождат” от растения с обилно цъфтящи малки цветчета.

Широки и тесни: стройните свещообразни съцветия добре контрастират с ниски плоски или кръгли цветчета.

Светли и тъмни: когато се съчетават различни отенъци на един цвят. Постепенният преход от един цвят към друг (например бял или розов цвят, преминаващ в светлолилав до виолетов) изглежда много елегантно и естествено.

Ярки и бледи: такава комбинация е динамична и се основава на контраста между цветовете, например червен с бял, оранжев със син и т. н.

Трябва обаче да помните, че засаждането е само началото,

Растенията, развиващи се в съдове, се нуждаят от повече грижи в сравнение с растенията в градината. Поливайте редовно и обилно, подхранвайте поне 1-2 пъти в месеца. Постоянно почиствайте прецъфтелите цветове и изсъхналите листа. Оставянето им по растението е източник на заболявания и нападения от вредители. Редовно обработвайте почвата около растенията, за да може да достигне кислород до корените. Не позволявайте на почвата да се засоли (получаването на бял налеп в повърхностния почвен слой). Само с редовна поддръжка и всеотдайност вашето зелено творение ще съхрани привлекателния си вид през целия сезон. С много любов и желание от „обикновен” балкон може да го превърнете в място, където с гордост ще каните гости на чаша кафе, кът за тихи семейни вечери или просто незабравими мигове с любимите растения.

 ландш. арх. Йордан КАРАКОЛЕВ

Последно променена вСъбота, 16 Април 2016 11:29

Banner 468 x 60 px