Вход

В Батак елхите са обсипани с играчки с шевици и шарени бродерии!

Сръчните жители на Батак сътвориха множество уникални украшения по време на традиционната Коледна работилница, организирана от Историческия музей в града.

Декември - зимата е облякла бели пуловери на къщите, сложила е бели шапки на дърветата и бели рокли на колите, много от които още са с летните си обувки и не мърдат никъде, защото не могат да танцуват по улиците. Гвардия от снежни човеци гледа как децата играят, хапват мандарини и обсъждат делово какво искат за Коледа. Защото тя идва.

И докато в далечна Лапландия елфите усилено работят над желанията на малчуганите, то в едно малко градче в България, сгушени из нежните била на Родопите, батакчани от всички възрасти също така усилено творят.

Всяка година по това време деца и родители запрятат ръкави и застават рамо до рамо в опит да опитомят коледния дух и да го избродират върху украшенията за елха, които сръчковците изработват. Сложно е, трудно е, но е много интересно и всяка играчка си заслужава времето и усилията.

Днес елфите от Батак са направили цяла купчина от красиви по-красиви и от изящни по-изящни играчки, но освен елени, камбанки и ангелчета, на тях има избродирани и традиционни български шевици и символи. Защото знаем да броим нечетно и да не ядем месце на трапезата на Рождество Христово, но сме позабравили, че отвъд религиозното, празникът не е утрото на 25-и декември, пълно с често ненужни подаръци, а вечерта на 24-и - тогава семейството е цяло и недокоснато от лошото време и лошите дни, тогава е пиршеството на щастието, на усмивките, на рода, на българското.

А играчката с шевица, закачена грижливо на елхата, е поредният повод за искрена коледна усмивка.

http://uspelite.bg/v-batak-elhite-sa-obsipani-s-igrachki-s-shevitsi-i-shareni-broderii-1

Последно променена вНеделя, 10 Декември 2017 16:36

Banner 468 x 60 px