Вход

Кампания на РИОСВ – Пловдив е номинирана за най-успешна активност, свързана с опазване на биоразнообразието и климата за 2022 година

Съвместна кампания на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и Института за изследване на климата, атмосферата и водите – БАН е номинирана в тазгодишното издание на „Годишни награди за биоразнообразие и климат“ в категория „Най-успешна кампания, акция или инициатива, свързана с биоразнообразието и климата“.

Номинацията се отнася за проведения Национален конкурс за изработване на климатична картичка с послание, организиран по повод Световния ден за борба с климатичните промени – 15 май, който бе обвързан с една от най-големите заплахи и предизвикателства за живота на нашата планета – изменението на климата. В творческата надпревара се състезаваха 186 картички, изработени от деца и млади хора от 23 общини в страната. Произведенията бяха представени в изложба, а част от тях бяха изпратени от организаторите до общественици, от чиято воля в най-голяма степен зависи предприемането на действия за смекчаване негативния ефект от климатичните промени – министъра и зам.-министрите на околната среда и водите, кметове на общини и др. Инициативата вдъхнови и пловдивската Образцова математическа гимназия, чиито ученици изработиха 12-метрова картичка с послание.

РИОСВ – Пловдив е горда с номинацията, която се състезава с още 25 вдъхновяващи природозащитни инициативи и благодарна заради признанието за положените усилията за защита и популяризиране на българската природа. Гласуването за награда на публиката продължава до 10 август и може да бъде направено онлайн във фейсбук страницата на Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ). Церемонията за отличаване на победителите ще се проведе на 13 август в пространството “симБиотично” - на морския бряг край Атанасовско езеро, Бургас, а събитието ще се излъчва и онлайн.

Годишните награди за биоразнообразие и климат се организират от 2006 година от БФБ и са единствената подобна инициатива, която отбелязва и поощрява успехите на тези, които допринасят за опазването на природата, от своята позиция на активисти, организации, политици, бизнеси, медии, институции или експерти. Номинациите са в 6 категории: Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени; Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени; Активист за природата; Политик с най-голямо внимание към българската природа; Награда за отговорни бизнеси и Награда за международен експерт с принос за българската природа.

 

Banner 468 x 60 px