Вход

Интеграционната добавка за настаняване за украинските граждани по операция „Солидарност“ няма да се облага с данък

Интеграционната добавка за настаняване от 356 лв. на месец, която украинските граждани могат да получат по операция „Солидарност“, ще представлява необлагаем доход по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Върху сумата няма да. се изчисляват и внасят осигурителни вноски. Това предвижда постановление на Министерския съвет, което беше прието от правителството. 

Операция „Солидарност“ беше разработена от Управляващия орган на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. към Министерството на труда и социалната политика и се финансира чрез финансовия механизъм REACT-EU. Целта й е да се осигури навременна подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда на бягащите от войната украинци, пристигнали в България след 24 февруари 2022 г., както и да помогне за преодоляването на нарастващия недостиг на кадри у нас.

По операция „Солидарност“ работодателите, наели украинци, могат да получат за период до 3 месеца средства за техните възнаграждения в размер на минималната работна заплата и дължимите осигуровки. По нея се осигуряват възнаграждения за ментори на новоназначените служители в размер на половин минимална заплата. Подкрепата включва и интеграционна месечна добавка от 356 лв. за един нает за разходи за наем, комунални услуги, интернет, която се изплаща за период до 3 месеца.

Banner 468 x 60 px