Вход

Българка получи отличие за млад учен от фондация L’Oreal и ЮНЕСКО

Ралица Тодорова получи престижната награда “Млади таланти на Франция” за жени в науката от фондация L’Oreal и ЮНЕСКО.

На 1 октомври 2020 г. бяха обявени престижните отличия за постижения в науката на 35 млади изследователи France Rising Talent Award for Women in Science. Българката Ралица Тодорова е отличена в категория “Медицина” за изследванията ѝ в областта на мозъка и формирането и консолидирането на спомени. Обект на нейната работа е реактивирането на спомените по време на съня. Пред bTV тя споделя, че вдъхновение да се занимава с когнитивни науки, получава още в гимназията, когато прочита статия в National Geographic за механична ръка, задвижвана от мисълта. Това я провокира да се насочи към невронауките и изследванията, свързани със сънищата и спомените.

Ралица Тодорова е завършила Първа английска Гимназия в София. След това завършва бакалавърска степен в Университета в Единбург. Учи и в Университета в Упсала, Швеция по обменна програма за студенти. Притежава магистърска степен по когнитивни науки със специализация по когнитивна неврология от Университета "Декарт" в Париж. Защитава докторска дисертация в PSL University, Франция.

От 7 години Ралица Тодорова живее във Франция, като в момента е постдокторант в лабораторията Brain Rhythms and Neural Coding of Memory на Микаел Зугаро в Collège de France в Париж. Там тя работи като научен инженер и изследва сънищата. Нейни научни публикации присъстват  в престижни списания, като Science, Nature, Nature Neurosciencе и др.

https://uspelite.bg/

Banner 468 x 60 px