Вход

Обсерваторията на СУ със специална програма по случай Световния ден на астрономията

На 5 октомври 2019 година отбелязваме световния ден на астрономията. По случай празника, астрономическата обсерватория на Софийския универсистет ,,Св. Климент Охридски‘‘, е подготвила чудесна програма както за малки, така и за пораснали любознателни посетители.

Как се раждат звездите и по какъв начин протича животът им? Отговори на тези и още много въпроси свързани с Космоса ще получим от специалисти в областта тази събота в астрономическата обсерватория в столицата от 16:00 до 22:00 часа. В програмата са включени демонстрации на слънчев и изкуствен спектър, както и представяне на ,,Космическата академия за деца‘‘ с инициатор Тихомир Димитров. Съоръжението се намира в Борисовата градина, входът е свободен, а предвидените събития са напълно безплатни за всички присъстващи. При хубаво време ще се наблюдават с телескоп Слънцето, Луната, Юпитер, Сатурн, както и двойната звезда Албирео от съзвездието ,,Лебед‘‘.

За най-малките е предвиден вкусен макет на Слънчевата система в размерите на познатите им плодове, а изложба съставена от 30 астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи ще ви очаква в двора на обсерваторията. Презентация-филм на тема ,,50 години от стъпването на Луната‘‘, изготвен от Десислава Антонова ще бъде специална част от програмата. В рамките на събитието всеки ще има възможността да се докосне до най-стария телескоп на постоянен фундамент в България. Лекционната програма поднесена на разбираем език започва от 17 часа.  

Ако все още се чудиш дали да присъстваш, не забравяй, че в ,,Попитай астронома!‘‘ можеш да зададеш абсолютно всеки космически въпрос, който те вълнува и да получиш достоверен отговор от лектор!

За повече подробности виж събитието.

https://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px