Вход

Момичето, избрано от НАСА! Симона Маркова: Когато някой иска нещо, ще намери и начин

13-годишната Симона Маркова е едно (не)обикновено дете с (не)обикновени мечти. Тя живее и учи в кв. "Факултета" в София и обича да слуша музика, да пее, да танцува, да рисува. Харесва футбола, а откакто посещава "Център на надеждата"*, се занимава също и с фитнес упражнения, баскетбол, каране на велосипед. С първото място в конкурс за есе идва и възможността тя да посети единствения действащ космически лагер на НАСА в Европа.     

Едно есе сбъдва мечтата ти да учиш за Космоса. Как избра темата му и кой те насърчи да участваш в конкурса?

За възможността да участвам в конкурса ми каза създателят на Център на надеждата Виктор Кирков. Останалите учители и треньори от центъра също ме насърчиха да опитам. В началото не знаех какво значи есе, но проверих в интернет и веднага започнах да пиша, тъй като имаше само 5 дни до крайния срок. Темата избрах лесно, защото обичам да спортувам.

Как се рита футбол в Космоса и какви други спортове може да се практикуват там?

Футбол в Космоса би се играл с почти същите правила, както на Земята, с изключение на това, че там топката би могла да се пипа и с ръце, заради безтегловността. Мисля, че всеки спорт може да се адаптира за условията в космоса. Аз самата се убедих, че когато някой иска да направи нещо, ще намери и начин да го направи.

Ти си едно огромно доказателство, че жаждата за знания няма етнос, възраст, раса или пол. Посещаваш допълнително Център на надеждата. Какво научаваш там?

На първо място там се учим на добро възпитание, дисциплина и как да бъдем по-добри с хората. Учим се на математика, английски език, български език и изобразително изкуство. Освен това тренираме много различни спортове. В центъра промених отношението си към общуването с другите хора. Преди основно си цъках на телефона, но сега предпочитам да разговарям с децата около мен и ако мога, да им помогна с нещо.

Какво искаш да научиш от лагера в Измир и кое ще е най-голямото ти предизвикателство там?

Искам да науча много нови и интересни неща за Космоса, неща, за които не съм чувала досега. Цялото това пътуване ще бъде едно голямо предизвикателство за мен, защото досега не съм се отделяла от родителите си. Искам и да създам много нови приятелства с деца от цял свят.

Към безкрая и... отвъд знанието. Какво мислиш, че крие Космосът?

Смятам, че в Космоса има неща, за които досега дори не сме подозирали, че може да съществуват. Разбира се, престои да бъдат открити. Ако някога хората на Земята станат прекалено много или пък унищожат нашата планета, Космосът може да крие и бъдещия ни дом.

Мислиш ли, че някой ден може да има Космическа олимпиада и какви "космически дисциплини" ще включва?

Разбира се, че може да има Космическа олимпиада. Може да се включат огромна част от дисциплините, само ако те се променят малко, така че да може да се играят в Космоса. Кака Ива от Национална спортна академия, която ни тренира в Център на надеждата, ни е разказвала за олимпизма и затова, че той не е само спорт, а включва в себе си също развитието на волята и ума. Хубаво е това да важи не само за Земята, а и за целия Космос.

Какво би искала да кажеш на връстниците си?

Бих им казала, че мечтите не са безсмислици, които не се сбъдват, а напротив, те се сбъдват, когато учиш, когато мечтите ти са достатъчно големи и когато ги преследваш докрай.

Някой ден ще докоснеш звездите. Какво ще си пожелаеш тогава?

Бих си пожелала да има повече хора, които преследват мечтите си и ги сбъдват, защото няма по-хубаво чувство от това да сбъднеш мечтата си!

Пожелаваме на Симона успехи и несломим дух по пътя към достигането на мечтите, защото тя е един ярък пример за всички нас, че всичко е възможно!

*"Център на надеждата" е изграден в рамките на проекта "Иновативни форми за активно включване на социално уязвими групи" на "Спортс Мениджмънт България". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейски социален фонд по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

http://uspelite.bg Автор: Мария Белчева

Последно променена вЧетвъртък, 17 Май 2018 13:42

Banner 468 x 60 px