Вход

Знания и игри в най-големия в Източна Европа център за деца "Музейко”

Заместник-кметовете на София Дончо Барбалов и д-р Тодор Чобанов присъстваха на откриването на „Музейко“ на 30 септември.   
„Музейко“ е най-големият научен и развлекателен център за деца в Източна Европа, който посреща посетители от днес - 1 октомври. Той е с площ над 3500 кв. м, като 2000 кв. м са за интерактивни игри. 

“Музейко е място за нови знания, които децата усвояват по време на игра. При нас обаче децата няма да играят сами - детският научен център е създаден за семейни посещения и тук всяко дете под 12 години ще идва със свой пълнолетен придружител. Интересът към Музейко е много голям - от страна и на родители и на учители - над 50 столични училища вече ни потърсиха с желанието да провеждат тематични дни в Музейко. Очакваме хиляди посетители още в първите дни.

Обясняваме си го с факта, че това е първото подобно място в България, изградено със сериозна инвестиция и с намерението да остане. "Музейко ще създава естествен интерес на децата към природата, цивилизацията и космоса, както и към всяка тема с отношение към съвременния свят” - споделя Бистра Кирова, директор на "Музейко".

Детският научен център е разположен на три етажа - всеки посветен на различни науки. В центъра на "Музейко" се намира Голямото дърво, което свързва миналото, настоящето и бъдещето. Подземният етаж представя науките, свързани с миналото чрез изложбите "Подземните тайнства" и "Скалите" (геология), "Древните гиганти" (палеонтология) и "Вълнуващите истории" (археология).
Първият етаж в "Музейко" ни разкрива света, в който живеем, както и връзката му с природата.

Изложбата "Изследвай своя свят: град" е създадена за всички бъдещи архитекти, инженери и строители, а с изложбата "Изследвай своя свят: природа" "Музейко" ще споделя всичко, което знае за растенията и животните. На третия етаж в "Музейко" под зеления покрив и стената за катерене се намират изложбите "Кой създава бъдещето: Земя" и "Кой създава бъдещето: Космос", а всички, които не могат да спрат да гледат към звездите, "Музейко" кани в своя планетариум.

За своите посетители на възраст до 4 години Музейко е предвидил Пространство за малките, където най-младите изследователи ще опознават собствения си сетивен свят и връзката му със света на големите.

Последно променена вЧетвъртък, 29 Октомври 2015 09:32

Banner 468 x 60 px