Вход

Ансамбъл "Розова долина" - живот, традиция, бъдеще

Тракия – обширна, ниска, равна и обсипана с розов цвят, тя е част от фолклорната съкровищница на България. Тракия - земетръс от трополи и ек на меден кавал. Тракия - домът на гостоприемните стопани и на кавалджийте импровизатори.

Така изглежда Тракия и днес, видях я, приютила е в уютната си прегръдка плодородна, розовита долина, обсипала я е с богатства и я е съхранила до днес. Покровители и нейни най-пламенни бранители са тракийците. Онези наши сънародници, които все тъй, както във време оно трополят срещу държавните безредици и поддържат богатите на история тракийски традиции.

Едно тракийско трополи обаче, отекна чак до нас, за да стоя пламенно пред белия лист и да разказвам удивлението си по него. То отразява тракийското слънце и успява да сгрее българите от всяка част на чудната ни България. Трополят за запазването на фолклора ни тракийците от Карловско, съхраняват фолклорната съкровищница и се наричат ансамбъл „Розова долина“.

И тях видях, танцуваха в центъра на Карлово, а всички хора бяха вперили очите си и сякаш усещаха същото като мен – енергия, живот, смисъл, традиция! Така пламтяха тези тракийци, въртяха едни кръшни хора и трополиха ли, трополиха.

Ах, какво злато грееше от очите на всички – от очите на танцьорите, а и от нашите очи! Трудно откривам думите, емоция е силна, безмерна, сгряваща! Една синеока, стройна жена, с две дечица под ръка ми подсказа – Ансамбълът празнува 45 години от своето създаване, затова така ликува, затова така грее по-силно отвсякога. Попитах и тя ми разказа… ето как започва всичко:

В читалище – онова място, което днес е разтворена историческа книга (така го определи дамата с двете дечица), там намира своя дом танцовото изкуство в града на Апостола. През 1972 година, местният учител и ръководител на детския танцов състав „Тракийче“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Мартин Тарев сформира детски танцов ансамбъл и му дава името „Розова долина“. Броят на децата значително се увеличава, като всички са от различни възрастови групи, това е и причината детският танцов ансамбъл да бъде разделен на две групи, за по-малки и за по-големи.

Децата се учат на фолклор, тропат хора и ръченици, информират се за богатството на фолклорните области и придобиват знания, които са здрава основа за силната любов към фолклора на България.

Не закъсняват и музикантите - през годините, благодарение на доброто развитие на ансамбъла, към него се включват едни от най-добрите местни музиканти, за да расте, да цъфти “Розова долина“!

Като едно прохождащо детенце, така прохожда и ансамбъл „Розова долина“ под зоркия поглед и силна любов на основателя и първи ръководител – Мартин Тарев. След него застъпва и най-дълго ръководилият ансамбъла – Иван Ранчев. С не по-малко упоритост, любов и ентусиазъм той успява освен да закрепи, но и да развива ансамбъла в тежките за българската култура години между 1986 година и 2000 година.

Иван Ранчев развива сценичната дейност и танцовия репертоар на състава. Ансамбълът изнася многобройни концерти и участва освен в национални, а и в международни фестивали. След Иван Ранчев управлението поема от Васил Паунов. Георги Карабахчиев и Живко Иванов ръководят „Розова долина“ две години, а от 2013 година до днес ръководител е Мирослав Василев.

Така пораства ансамбъл „Розова долина“, за да го наблюдаваме с удивление днес и да черпим вдъхновение по запазването на българския фолклор.

През годините ансамбълът завоюва и своите отличия, които едва ли ще успея да изредя тук, едва успях да запомням докато тракийката с дечицата изреждаше.

 • През 1974 година „Розова долина“ е „първенец“ в окръжния етап на IV републикански фестивал на художествената самодейност;
 • През 1984 година е лауреат на същия фестивал и печели сребърен медал;
 • 997 г. - Международен фолклорен фестивал в Кантонигрос, Испания - наградата на Каталуния
 • 2009 г. - Международен фестивал на планинския фолклор в Закопане, Полша - бронзова брадва
 • 2009 г. - Международен фестивал “Алено мушкато” по творчеството на Дико Илиев - Оряхово - втора награда за постановката “Крайдунавски празник”
 • 2009, 2011 г. - Национален преглед на фолклорните ансамбли към CIOFF - България - “Представителен ансамбъл“
 • 2015 г. - Международен фестивал “Музикални импресии в Бидгошч”, Полша - GRAND PRIX
 • 2017 г. - Награда “ЗЛАТНА ЛИРА” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения и по повод 45-годишнината на ансамбъла

2017 година се отбеляза като една от най-успешните за ансамбъла. През нея те отбелязаха редица успехи, някои от които:

 • Четири премиерни танцови постановки;
 • Юбилеен концерт-спектакъл “Жива традиция”;
 • Първа награда за детския състав от Международния етнофестивал “Децата на Балканите - с духовност в Европа”;
 • Три задгранични турнета - осем фестивала в Турция, Босна и Херцеговина, Чехия;
 • Първо международно участие на детския състав;
 • Празничен концерт в коледната програма на Община Прага, Чехия по проект към Национален фонд “Култура”.

Не само българи успяват да се насладят и до днес на богатия репертоар на тракийците. Предколедно, на 13 декември 2017 ансамбъл „Розова долина“ гостува в Прага, където смайва всички присъстващи като представя богата фолклорна програма под надслов „Жива традиция“.

45-годишното присъствие на ансамбъл “Розова долина” в културния живот на Карлово и карловци доказва неговата роля и неизменно място в полето на българската духовност, в утвърждаването и популяризирането на българското изкуство и културно-образователните традиции, които пренася от миналото през настоящето към бъдното.

А жената с двете дечица, разказвачката и тя тракийка, се появи до мен като розово цвете, представило ми красотата на „Розова долина“ в най-голямата си прелест, а в очите ѝ две все се появяваха две сълзици, сякаш на гордост, вълнение и силен трепет.

Светят очички, грее злато! Благодарение на тракийците от „Розова долина“ се съхранява едно безмерно скъпо наследство, завещано от предците ни. Трябва да се трудим и ние, да съхраняваме, да вземаме пример от будители и радетели на българското, като всяко едно „дете“ от голямото семейство на ансамбъл „Розова долина“.

Тази година тракийците от състава ни очакват, за да представят иновативен, мултимедиен спектакъл „Древни тайнства на долината“.

Съществува ансамбъл "Розова долина", разгръщайки българските традиции продължава своя живот, за да има България бъдеще. Доказателство за това е и настоящия детски състав, който след 20-годишно прекъсване, преди 5 години е възстановен отново.

http://uspelite.bg

Лято иде, иди и ти до Тракия – виж я как грее в злато, как тропат в „Розова долина“, ще усетиш магията, ще трепне нещо у теб, както трепна у мен, ще си припомниш кой си, откъде идваш и какво се тропа в твоя край. Ще се влюбиш!

 

Последно променена вЧетвъртък, 15 Февруари 2018 14:59

Banner 468 x 60 px