Вход

Любовта към родината няма граници! "Да зазвънят чановете" в Палма де Майорка

Известно е, че българският фолклор е лицето на нашия народ. С него сме прославяли родината си безброй пъти извън пределите на страната. На различни фолклорни фестивали из целия свят рядко се е случвало български ансамбъл да остане незабелязан. Обикновено обираме всички специални награди, а гордостта от представянето ни топли сърцата дълго време. Очевидно е, че за нас, българите, няма граници на възможностите. Това, че има доста наши сънародници в чужбина, които с огромно желание и любов пренасят традициите ни навсякъде по света, говори само едно - ние никога няма да се загубим като народ. Пример за това е събитието, за което ще ви разкажем сега.

За първи път тази година "Да зазвънят чанове" разтърси площад "Пиус 9" в Палма де Майорка. Фолклорният събор привлича българи от Барселона, Мюнхен, Лондон и Женева. Датите на форума бяха от 11 до 15 октомври, а негови организатори са българската общност в града и асоциация "Феникс". 

Празнично шествие по крайбрежната улица поставя началото на събитието. Над 180 души взимат участие, като сред тях и много деца. Поканени са 11 фолклорни ансамбли от цяла Европа, които съхраняват традициите ни зад граница. Ето как се казват част от тях и откъде пристигат за специалното събитие: фолклорна формация „Гергьовден“ от Барселона, танцов състав „Нестинари“ - Палма де Майорка, танцов състав „Българска роза“ - Малага, танцова група „Българските кипри“ - Памплона, формация „България“ - Лондон, фолклорен ансамбъл „Лазарка“ - Мюнхен и други.

Фолклорен танцов театър "Найден Киров" - Русе е поканен да представлява страната ни. Подготвени с 90-минутна програма, те предизвикват огромен интерес сред публиката.

Ася Георгиева, която е президент на асоциация "Феникс" и ръководител на танцов състав "Чанове" споделя:

Искаме да покажем на испанците как живеят и как могат да се забавляват българите, искаме да разлюлеем Майорка с български фолклор.

Истината е, че където има и един българин традициите и фолклорът ни ще останат живи. Този събор е поредното доказателство, че любовта към родината няма ясно очертани граници. А какво по-хубаво от това да продължаваме да работим в тази посока - чрез изкуство да създаваме нови приятелства и по този начин да разказваме все повече за нашата родина България.

 http://uspelite.bg

Последно променена вЧетвъртък, 16 Ноември 2017 19:07

Banner 468 x 60 px