Вход

Турция строи най-дългия висящ мост в света

Съоръжението ще е дълго над 2 км и ще минава над Дарданелите.

Турция започва изграждането на най-дългия висящ мост в света, обхващащ пролива Дарданелите, който разделя Европа и Азия, съобщи Анадолската информационна агенция.

Съоръжението е част от амбициозните инфраструктурни проекти, подкрепени от президента Реджеп Ердоган, на фона на очакваните конституционни промени за разширяване на правомощията му.

Дължината му ще бъде 2023 м, изпреварвайки досегашният първенец Акаши Кайкьо в Япония, който е дълъг малко под 2000 м. Очакваната инвестиция в съоръжението е около 2.8 млрд. долара.

Мостът носи името „Чанаккале 1915“ в чест на историческата победа на турците в битката при Чанаккале (Дарданелите) на полуостров Галиполи през Първата световна война.

„С този огромен проект, ние показваме реалната сила на Турция, обявяваме величието на Турция от Чанаккале по целия свят“, заяви премиерът Бинали Йълдъръм по време на церемонията по първата копка на впечатляващото съоръжение. По думите на Йълдъръм мостът ще „свързва миналото и бъдещето“.

Планира се съоръжението да бъде завършено през 2023 г., когато ще се чества и 100-годишнината от основаването на модерната турска република от Мустафа Кемал Ататюрк.

Изграждането на моста ще бъде извършено от консорциум от 3 южнокорейски и една турска компания. Съоръжението ще бъде под частно управление за период от 17 години, след което ще бъде прехвърлено на турското правителство.

www.economic.bg

Banner 468 x 60 px